اسپایدر
نمای اسپایدر یکی از انواع نمای کرتین وال است که به خاطر شکل عنکبوتی بستهایش به این نام شناخته میشود. این نما به دلیل داشتن سطح یکپارچه شیشهای و کم بودن اتصالات، حداکثر نور روز را به فضای داخلی ساختمان میدمد. همچنین معماران علاقه خاصی به نمای اسپایدر دارند زیرا میتوانند از حداکثر عناصر زیباشناسی در نما استفاده کرده و پیچیدگیهای طراحی را به سادگی اجرا کنند. ساختمانهایی که با نمای اسپایدر تزیین میشوند، جذابیت منحصر به فردی دارند و میتوانند به مهمترین المانهای شهر تبدیل شوند. نمای اسپایدر به چندین دسته مختلف تقسیم میشود که هر کدام مشخصات مخصوص به خود را دارند.
اسپایدر لولهای رایجترین نوع نمای عنکبوتی است. در این نما از لوله استیل دایروی به عنوان سازه پشتیبان جهت مقاومت در برابر لرزش، وزش باد و غیره استفاده میشود. قطر و ضخامت لولهها توسط مهندسان اجرایی و براساس بارهای وارده، وزن شیشه و موقعیت جغرافیایی به طور دقیق محاسبه شود. برای نصب این نمای اسپایدر میتوان از روش کف کوب و روش پلیت استفاده کرد.
ابتدا کانکتورهایی از جنس استیل که نقش اتصال دهنده بین لوله و شاسی اسپایدر (سازه نگهدارنده) را بازی میکنند، به لولهها جوش داده میشوند. در مرحله بعد شاسی به وسیله پیچ به کانکتور متصل میشود. سپس شیشهها با استفاده از رُتیل یا بست به شاسی وصل میشوند. وظیفه اصلی کانکتورها همچنین انتقال نیروی وارد شده بر مفاصل و سازه اصلی نماست. همچنین بستها معمولاً در سه نوع مفصلی، تک جداره و دوجداره موجود هستند که براساس نوع و ضخامت شیشه انتخاب میشوند.
مزایای استفاده از انواع نمای اسپایدر
نمای اسپایدر امروزه بیش از هر زمان دیگری در طراحی نما استفاده میشود زیرا فواید زیادی دارد. به عنوان مثال، برای نصب نمای اسپایدر به هیچ قابی نیاز نیست. با پیشرفتهایی که در تکنولوژی صورت گرفته است، نمای اسپایدر را میتوان بدون قاب نصب کرد. درواقع، پنلهای شیشهای با استفاده از یک کانکتور در یک محور به هم متصل میشوند. در نمای اسپایدر از شیشه سکوریت و یراق آلات اسپایدر استفاده میشود و هر چه شیشه استفاده شده در نما بزرگتر باشد، جلوه بیشتری ایجاد میکند.
در ادامه به بارزترین ویژگیهای نمای اسپایدر اشاره میکنیم:
– قابلیت نصب و اجرای آسان
– وزن کم نسبت به سایر نماها
– دوام و طول عمر بالا (در صورت اجرای اصولی)
– شفافیت و دید خوب به محیط بیرون
– افزایش زیبایی و جذابیت ساختمان
– مقاوم در برابر ارتعاشات زلزله
– شستشو و تمیز کردن آسان
– قیمت پایین تر در مقایسه با سایر نماهای شیشه ای
کاربردهای انواع نمای اسپایدر
از انواع نمای اسپایدر میتوان برای ساختمانها با کاربریهای مختلف استفاده کرد. فقط بسته به نوع ساختمان، تعداد طبقات، اقلیم منطقه، بودجه و سیر موارد، نوع نمای اسپایدر انتخاب میشود. اما این نماها برای ساختمانهای زیر به کار گرفته میشوند:
– ساختمانهای اداری
– ساختمانهای تجاری
– مراکز عمومی مانند ایستگاههای مترو، اتوبوس و پایانه مسافربری
با وجود تمام مزیت های ذکر شده بایستی پذیرفت که به دلیل ساختار نمای اسپایدر، این نما در مقایسه با سایر نماهای شیشه ای (کرتین وال) از ویژگی های آب بندی و هوا بندی ضعیف تری برخوردار است، از این رو ایستاوین پیشنهاد می کند تا در مکان های مسکونی و ویلایی که آسایش حرارتی و صوتی ساکنین بسیار حائز اهمیت است کمتر استفاده شوند.